Κυκλοφόρησε το Debian “sarge”!
Μετά από τρία χρόνια αναμονής, η κυκλοφορία της νέας έκδοσης 3.1 του Debian GNU/Linux, με την κωδική ονομασία “sarge”, είναι γεγονός!
Από την επίσημη ανακοίνωση της κυκλοφορίας:
Η νέα έκδοση περιλαμβάνει ένα σύνολο από σύγχρονα πακέτα λογισμικού, όπως τα περιβάλλοντα εργασίας K Desktop Environment 3.3 (KDE), GNOME 2.8 και GNUstep, τα XFree86 4.3.0, το GIMP 2.2.6, τον Mozilla 1.7.8, το Galeon 1.3.20, το Mozilla Thunderbird 1.0.2, τον Firefox 1.0.4, την PostgreSQL 7.4.7, τη MySQL 4.0.24 και 4.1.11a, τον GNU Compiler Collection 3.3.5 (GCC), τον πυρήνα του Linux εκδόσεις 2.4.27 και 2.6.8, τον Apache 1.3.33 και 2.0.54, την Samba 3.0.14, την Python 2.3.5 και 2.4.1, την Perl 5.8.4 και πολλά ακόμη.
Πρόκειται για την πρώτη έκδοση του Debian GNU/Linux που περιλαμβάνει το OpenOffice.org (1.1.3). Περιλαμβάνει επίσης κρυπτογραφικό λογισμικό στο κύριο κομμάτι της διανομής (main). Το OpenSSH και το GNU Privacy Guard περιλαμβάνονται στην προκαθορισμένη εγκατάσταση ενώ διατίθεται ισχυρή κρυπτογραφία σε φυλλομετρητές και εξυπηρετητές ιστοσελίδων, βάσεις δεδομένων και σε πολλές άλλες διατιθέμενες εφαρμογές.
Το Debian GNU/Linux 3.1 περιλαμβάνει τις προσπάθειες των υπό-έργων Debian-Edu/Skolelinux, Debian-Med και Debian-Accessibility τα οποία έχουν φέρει πληθώρα νέου λογισμικού σχετικού με εκπαίδευση και υγεία καθώς και λογισμικό ειδικό για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Όσο για τις αρχιτεκτονικές που υποστηρίζονται:
Το Debian GNU/Linux μπορεί να λειτουργήσει σε κάθε υπολογιστή, από palmtops και υπολογιστές τσέπης έως υπερυπολογιστές και σε σχεδόν οποιοδήποτε ενδιάμεσο αυτών. Συνολικά, υποστηρίζονται έντεκα αρχιτεκτονικές, συμπεριλαμβανωμένων των Motorola 68k (m68k), Sun SPARC (sparc), HP Alpha (alpha), Motorola/IBM PowerPC (powerpc), Intel IA-32 (i386) και IA-64 (ia64), HP PA-RISC (hppa), MIPS (mips, mipsel), ARM (arm) και IBM S/390 (s390).
Η αρχιτεκτονική AMD64 δεν υποστηρίζεται επίσημα σ’ αυτή την έκδοση, αλλά υπάρχει ανεπίσημη μεταφορά η οποία, σύμφωνα με το ZDnet, θα υποστηρίζεται με τακτικές ενημερώσεις ασφαλείας και θα ενταχθεί στην επόμενη έκδοση του Debian, που κατά πάσα πιθανότητα θα περιλαμβάνει μόνο 4 υποστηριζόμενες αρχιτεκτονικές ώστε να συντομευθεί ο κύκλος ανάπτυξης του λειτουργικού.
Όπως θα ξέρουν ήδη οι φίλοι της διανομής, η αναβάθμιση του Debian είναι παιχνιδάκι:
Οι αναβαθμίσεις από την προηγούμενη έκδοση του Debian GNU/Linux, 3.0 με κωδική ονομασία “woody” στην έκδοση 3.1 μπορούν να πραγματοποιηθούν αυτόματα χρησιμοποιώντας το εργαλείο διαχείρισης πακέτων λογισμικού aptitude ενώ σε ένα βαθμό μπορούν να πραγματοποιηθούν και από το αντίστοιχο εργαλείο apt. Όπως πάντα, τα συστήματα με Debian GNU/Linux μπορούν να αναβαθμιστούν απρόσκοπτα και χωρίς την διακοπή της κανονικής τους λειτουργίας. Για λεπτομερείς οδηγίες σχετικά με την εγκατάσταση ή αναβάθμιση του Debian GNU/Linux μπορείτε να ανατρέξετε στις σημειώσεις της έκδοσης.
Οι καλύτερες μέθοδοι για το κατέβασμα των ειδώλων CD του sarge είναι μέσω BitTorrent ή με χρήση του εργαλείου jigdo, που τρέχει σε Windows και δίνει τη δυνατότητα ενημέρωσης τους, ενώ διατίθονται και είδωλα DVD. Για όσους διαθέτουν καλή σύνδεση, πάντως, η πιό πρακτική και απλή μέθοδος εγκατάστασης είναι μέσω δικτύου, με χρήση του netinst CD.
Η ελληνική κοινότητα του Debian αποτελεί ένα από τα πιό δραστήρια τμήματα της ευρύτερης κοινότητας του ΕΛ/ΛΑΚ στη χώρα μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και συγχαρητήρια αξίζουν στα παιδιά που έφεραν εις πέρας τον εξελληνισμό του “sarge”, και συγκεκριμένα στους:
Κωνσταντίνο Μαργαρίτη, Θοδωρή Καρκούλη, Νίκο Νύκταρη, Σίμο Ξενιτέλη, Γιώργο Παπαμιχελάκη, Μανώλη Γαλάτουλα, Κώστα Παπαδήμα, Δημήτρη Κορμπέτη, Πέτρο Βελώνη, Φαίδονα Λιαμπώτη, Ζήνωνα Μούσμουλα, Γιάννη Θωμαΐδη, Σεραφείμ Ζανικόλα
Κατεβάστε το “sarge” και δοκιμάστε το σήμερα!
Ανανέωση (8/6): Το σαρδόνιο σχόλιο του plasmasturm για την κυκλοφορία του sarge (μεταξύ άλλων):
You know hell has frozen over when the best golfer is black, the best rapper is white, Apple is on x86, MS is on PowerPC – and there’s a new Debian release.
Ανανέωση (11/6): Ο DD Bill Allombert ισχυρίζεται ότι το upgrade από woody σε sid θα είναι επώδυνο για περίπου 30% των χρηστών, λόγω κυκλικών εξαρτήσεων και του κλασικού προβλήματος του apt απ’τις βιβλιοθήκες της C++. Το ZDNET επίσης παραπονιέται ότι το sarge έχει απενεργοποιημένες εξ’αρχής τις πηγές ανανεώσεων ασφαλείας. Κατά τη γνώμη μου, οποιοσδήποτε admin αξίζει τα λεφτά του πρέπει να ξέρει ότι όταν πρόκειται για τόσο μεγάλες μεταβάσεις, ποτέ δεν επιχειρείς μονομιάς το dist upgrade. Πρώτα σταματάς τις υπηρεσίες και αποσυνδέεις τους χρήστες, αν αυτό είναι δυνατό (ακόμα καλύτερα, αλλάζεις runlevel), ενημερώνεις πρώτα τις βασικές βιβλιοθήκες και το ίδιο το εργαλείο εγκατάστασης, φροντίζεις να έχεις ανοιχτή μιά κονσόλα root και να μην εξαρτάται η ενημέρωση από υπηρεσίες (ssh, rsh κλπ.), και ελέγχεις τις πηγές πριν και μετά την ανανέωση. Πιό αναλυτικές οδηγίες εδώ.


