Non-Linear Complexity

You're miserable, edgy & tired. You're in the perfect mood for journalism

Ασυδοσία μέχρι κεραίας

με 2 σχόλια

Η απειλή για τη Θεσσαλονίκη από τα χιλιάδες βατ του πάρκου κεραιών του Χορτιάτη απασχολεί το πρωτοσέλιδο του σημερινού Αγγελιοφόρου της Κυριακής.

Φαίνεται πως η πόλη μας κρατάει ακόμα μιά δυσμενή παγκόσμια πρωτιά:

Στις ελληνικές πόλεις γενικότερα, αλλά ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, μετρώνται στάθμες πυκνότητας ηλεκτρομαγνητικής ισχύος που, απ’ όσο είμαι σε θέση να ξέρω από τη διεθνή βιβλιογραφία, χωρίς υπερβολή, πουθενά αλλού στον κόσμο δεν απαντώνται” [σημειώνει ο αναπληρωτής καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, Θωμάς Ξένος]

Η λυπητερή της επιβάρυνσης που δέχεται η υγεία των Θεσσαλονικέων εδώ και δεκαετίες από το πάρκο των κεραιών είναι ιδιαίτερα βαριά:

καρδιακές προσβολές, παροδική μείωση της γονιμότητας των ανδρών, καταρράκτη στα μάτια, ελάττωση της μαθησιακής ικανότητας, κόπωση, μειωμένη πνευματική συγκέντρωση, ενώ, σε ό,τι αφορά τις βιολογικές επιπτώσεις, υπάρχουν ενδείξεις για αρχή καρκινικών όγκων, απώλεια μνήμης, έντονο βουητό στα αφτιά, πόνους στους βολβούς των ματιών, πρόκληση πονοκεφάλων, αδυναμία νοητικής συγκέντρωσης

Με τις υγείες μας!

Σύμφωνα με το άρθρο, ο Νομάρχης κόπτεται σφόδρα για να σταματήσει η ασυδοσία, και θα ..φορέσει τα γάντια του μποξ για να βάλει τάξη στο μπάχαλο, ενώ ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί παράγοντες ερίζουν για το ποιανών παρανόμων το σήμα μας κάνει περισσότερη ζημιά. Εκτός από τις επιπτώσεις στην υγεία μας, το πάρκο των κεραιών επηρεάζει και την ασφάλεια των πτήσεων ενώ αυξάνει και τον κίνδυνο πυρκαγιάς στο δάσος.

Η δικιά μου η απορία είναι: τώρα το πήραν χαμπάρι οι τοπικοί άρχοντες και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης το θέμα; Δύο δεκαετίες έχουν σχεδόν περάσει από την εποχή που ο καπετάν-Σωτήρης, αψηφώντας τον Αρκουδέ-αγα, ύψωσε παράνομα τα επικίνδυνα μπαϊράκια των δημοτικών σταθμών στο Χορτιάτη και άνοιξε ο δρόμος για την πλήρη και εγκληματική ασυδοσία. Ο αγώνας των κατοίκων του Χορτιάτη για την απομάκρυνση των κεραιών διεξάγεται χωρίς επιτυχία εδώ και χρόνια. Σε δύο δεκαετίες μέσα, δεν πιστεύω ότι υπήρξε ούτε ένας τοπικός παράγοντας που να πάλεψε για την υπόθεση αυτή (όποιος έχει στοιχεία για το αντίθετο, παρακαλώ ας με διορθώσει), λέγοντας την αλήθεια στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης που αφελώς πιστεύουν ότι η επιβάρυνση αφορά μόνο τους κατοίκους του Χορτιάτη. Το πρόβλημα δε θα αντιμετωπιστεί απλά με τη διασπορά των κεραιών: είναι επιτακτική η ανάγκη απόδωσης ποινικών ευθυνών σε όσους τόσα χρόνια μας δολοφονούν για να μας “ενημερώσουν” και να μας “ψυχαγωγήσουν” (*), και στους κατά καιρούς αρμόδιους που με την ανοχή και την αδιαφορία τους γίνονται συνένοχοι στο έγκλημα.

Φίλος επιστήμονας μου εκμυστηρεύονταν πέρυσι τέτοιο καιρό ότι θα επικρατούσε πανικός στον κόσμο αν οι τιμές των μετρήσεων προσπίπτουσας ακτινοβολίας στο κέντρο της πόλης γίνονταν γνωστές, αλλά δεν το πιστεύω πλέον. Ο στρουθοκαμηλισμός και η αναλγησία διακρίνει γενικά τους συμπολίτες μας σε σχέση με τέτοια σημαντικά ζητήματα. Για παράδειγμα, οι επιδόσεις της πόλης στο θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ήταν γνωστές από καιρό, και τα τελευταία χρόνια ήταν έμμεσα προσβάσιμες στο κοινό από τα ΜΜΕ (αλλά και άμεσα, κατά την πιλοτική λειτουργία του προγράμματος APNEE-TU) οι μετρήσεις των αέριων ρύπων, που καταδείκνυαν συνεχείς υπερβάσεις των επιτρεπόμενων ορίων. Παρ’ όλα αυτά, και παρά το γεγονός ότι προσωπικά προσπαθούσα να ενημερώνω όσους μπορούσα και να μαζεύω απόψεις για το θέμα, δεν έτυχε να ακούσω άλλους να το θίγουν ποτέ στις κλασικές γκρίνιες του καφενέ για τα κακά της πόλης. Τη σύνδεση δε του προβλήματος με την έλλειψη πνευμόνων πρασίνου, τη σπάταλη λειτουργία καυστήρων και κλιματιστικών και την κυκλοφοριακή συμφόρηση ούτε που την υποπτεύονται οι περισσότεροι. Ψιλά γράμματα, θα μου πείς: εδώ δεν πήραμε χαμπάρι το τοξικό νέφος που απλώθηκε πέρυσι πάνω από την πόλη.

Οι κίνδυνοι από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι, βέβαια, σωρευτικοί. Παρ’ ότι δεν υπάρχει ομοφωνία ανάμεσα στους επιστήμονες για τις επιπτώσεις των ακτινοβολιών από τα κινητά και τους σταθμούς βάσης στην υγεία, τα πειραματικά δεδομένα και οι στατιστικές δεν θα αργήσουν. Υποπτεύομαι ότι η Θεσσαλονίκη θα αποτελέσει κάποια στιγμή στο μέλλον case study ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τους ραδιολόγους, που όμως θα δυσκολευτούν να αποκλείσουν την επίδραση άλλων βλαβερών παραγόντων (όπως οι αέριοι ρύποι) στα αυξημένα στατιστικά θνησιμότητας και μεταλλάξεων για τις δεκαετίες που διανύουμε.

Να μπορούσες τουλάχιστον να διαλέξεις τη μετάλλαξή σου

(* Και για να’ χουμε το καλό ρώτημα: ποιός τους βλέπει όλους αυτούς τους τηλεοπτικούς σταθμούς, με τις δημοπρασίες χαλιών και τους αστρολόγους; Προσωπικά, τους έχω εξορίσει στα κανάλια μετά το #10, στο τηλεκοντρόλ, και τις σπάνιες φορές που κάνω zapping, ούτε καν μπαίνω στον κόπο να τους επισκεφτώ. Για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς δεν είμαι ο κατάλληλος για να εκφέρω γνώμη, καθώς η σχέση μου με το τοπικό ραδιόφωνο διακόπηκε με το μαχαίρι πριν μιά δεκαετία).

Μοιραστείτε το:
  • email
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Digg
  • Reddit
  • Technorati

Άλλα άρθρα σχετικά με το θέμα

Written by Oneiros

15-05-05 στις 10:25:38

This work by Non - Linear Complexity blog is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported.